Home Aloe Vera Forever Catalog Distribuitori Afacere Contact
Telefoane: 0723443917, 0760899373     FBO Tudorel Iorga     ID: 400-000-003-787
E-mail: Contact | Hartă site
 

Iod

Organismul nostru conține 20 - 30 mg de iod. Aproximativ trei sferturi din acesta se află în glanda tiroidă, în timp ce restul este distribuit peste tot în corp, cel mai mult în lichidul care scaldă celule noastre.

Funcții și utilizări:

GLANDA TIROIDĂ
Asa cum rezultă din concentrația ridicată în glanda tiroidă, iodul este important pentru funcționarea corespunzătoare a acestei glande. Anume, el este un constituent necesar al hormonilor tiroidieni, care este folosit pentru a regla creșterea fizică și mentală, funcționarea sistemului nervos și muscular, a activității circulatorii și metabolismul tuturor substanțelor nutritive.

ALTE UTILIZĂRI
Date recente indică faptul că iodul mai poate îndeplini funcții și în alte părți ale corpului. De exemplu, rezultatele studiilor asupra carenței iodului la copii în China sugerează că pierderea auzului poate fi o afecțiune cauzată de carența iodului. În plus, suplimentele de iod sunt folosite în cazul accidentelor nucleare, pentru a preveni absorbția iodului radioactiv de către glanda tiroidă, pentru protejarea tiroidei, și, posibil, în cazul cancerului tiroidian.

RDI și simptome de carența clasică
Boala clasică provocată de carența de iod este gușa endemică, o dereglare în care glanda tiroidă devine enormă, într-un efort de a compensa insuficiență producerii de hormoni. Dacă tiroida nu poate acoperi această insuficiență, se instalează hipotiroidia cu simptome de neatenție, oboseală, încetineală. Gusa poate apărea de asemenea la persoanele care au ingerat mari cantități de goitrogeni - substanțe care reduc procesul de producere a hormonilor tiroidieni, prin împiedicarea utilizării iodului. Alimentele goitrogene includ un fel de napi, căpșuni, piersici, alune, soia, spanac, ridichi, varză, gulii, muștar, cassava. Gătitul, în mod obișnuit, inactivează aceste substanțe.
Doza zilnică recomandată (RDI) pentru iod este de 150 mcg pentru bărbați și femei. Doza estimată pentru SUA este între 64 și 677 mcg pe zi - o variație largă din cauza diferitelor condiții de sol, a fertilizatorilor utilizați și a proceselor de prelucrare a alimentelor. Regiunile din SUA în care carența de iod este cea mai obișnuită sunt denumite „centura gușii" și includ vestul mijlociu, nord-vestul Pacificului și regiunea Marilor Lacuri. Elveția, America Centrală, regiunile muntoase din America de Sud, Noua Zeelandă și Himalaya prezintă de asemenea riscuri ridicate de apariție a gușii, având mici concentrații de iod în sol. Gusa simplă apare cel mai des la femei, mai ales în timpul adolescenței, în perioadele de sarcină și menopauză.
O dată cu introducerea sării iodate de masă probabilitatea de apariție a gușii carențiale a scăzut spectaculos. În schimb, unii specialiști au identificat simptome noi și aleatoare, apărute simultan cu introducerea obligatorie a sării iodate.

Surse alimentare
Cele mai consistente și mai bogate surse alimentare în care este prezent iodul sunt alimentele marine, din care fac parte peștele, scoicile și plantele. Plantele de mare au cel mai mare conținut în iod, peste 50 000 mcg într-o porție de 85 g. Majoritatea legumelor crescute pe pământ au conținut scăzut în iod, cu excepția celor crescute în apropierea mării sau pe soluri îmbogățite cu fertilizatori care conțin iod.
Conținutul de iod din carne, produse lactate, ouă depinde de conținutul de iod din dietă animalelor de la care provin. Șeptelul destinat consumului este alimentat cu blocuri de sare iodată, astfel încât carnea lor va avea un conținut mai ridicat din acest mineral. Pentru mulți indivizi, sursa cea mai importantă de iod este sarea iodată, 1 g conținând 76 mcg de iod.

Doza zilnică optimă - ODI
Pentru o sănătate generală optimă, doza zilnică pentru iod este de:
150 - 300 mcg pentru bărbații și femeile din zone cu un sol cu conținut scăzut de iod și pentru cei ce au un regim alimentar cu conținut scăzut în iod.
0-150 mcg pentru bărbații și femeile care consumă în mod obisnuit sare iodată și/sau produse marine.

Rețineți că persoanele care consumă sare iodată sau produse marine pot sa nu aibă nevoie de suplimente de iod. În orice caz, ei pot sa consume în deplină siguranță cantități mai scăzute de nutrient, care se găsesc în mod normal în suplimentele cu multinutrienti.

Toxicitate și efecte adverse
O doză de 1000 mcg pe zi este considerată sigură. Simptomele de toxicitate sunt: agitație, dureri de cap, dificultăți în respirație, gust metalic în gură. Dozele foarte ridicate - 20 000 mcg pe zi - pot cauza în mod paradoxal o formă de gușă, denumită gușa iodica. Această poate fi văzută la o serie de grupuri de japonezi, care consumă mari cantități de alge marine zilnic.


Produse FLP ce contin Iod: Aloe Berry Nectar , Aloe Vera Gel , Forever Freedom , Forever Lite - Chocolate , Forever Lite - Vanilla , Nature Min

Alte principii active continute in gelul de Aloe vera si in alte produse FLP: Acid aloetic, Acid antilenic, Aloe emodina, Aloina, Aminoacizi, Antrachinone, Barbaloina, Calciu, Clor, Colina, Condroitina, Crom, Cupru, Enzime, Esterii acidului antilenic, Fier, Fosfor, Ginseng, Glucozamina, Izobarbaloina, Lignina, Maca, Magneziu, Mangan, Metil-sulfonil-metan (MSM), Mono și polizaharide, Potasiu, Propolis, Saponine, Seleniu, Sodiu, Steroizi, Vitamina A, Vitamina B1, Vitamina B12, Vitamina B2, Vitamina B3, Vitamina B5, Vitamina B6, Vitamina B8, Vitamina B9, Vitamina C, Vitamina D, Vitamina E, Zinc.